Ansökan om tillstånd enligt 17 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 6 § lokala föreskrifter om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.
Viktig information – värmepumpar mindre än 10 MW uttagen effekt
Karta
Till ansökan ska du bifoga en så kallad primärkarta i skala 1:400, på A4 eller A3 format. På den ska du markera borrhålets läge samt eventuella vattenbrunnar och enskilda avloppsanläggningar på grannars och egen fastighet inom 50 meter från planerat borrhål. Finns det även befintliga bergvärmeborrhål i området bör även dessa markeras ut på kartan, då äldre anläggningar inte alltid finns registrerade hos miljöförvaltningen.
Information om avloppsanläggningars läge finns på bygg- och miljöenhetens arkiv bland övriga bygglovshandlingar. Information om dricksvattenbrunnars läge finns på SGU:s (Sveriges geologiska undersökningar) brunnsarkiv.
Kartan bör vara försedd med skalstreck så att kartan är mätbar även efter kopiering och utskrift. Om borrhålet ska borras i vinkel, ska borrvinkeln från vertikalplanet anges och hela borrhålets sträckning (det vill säga riktning samt start- och slutpunkt) ritas ut på kartan. Om du ansöker om att installera jordvärme, ytjordvärme eller grundvattenvärme ska du markera på kartan var kollektorslangen ska ligga.
Om du saknar karta kan du kontakta bygg- och miljöenheten arkiv: Kungsgatan 45, miljo@vargarda.se.
Ledningar inom fastigheten
Om du är osäker på var tele- eller andra ledningar finns på din fastighet kan du på www.ledningskollen.se få hjälp med att komma i kontakt med berörda ledningsägare för att få information om ledningarnas placering.
Om du behöver uppgifter om var din fastighets vatten- och avloppsledningar är nedlagda kan du kontakta bygg- och miljöenheten, miljo@vargarda.se.
Borrhålet
En bergvärmepump bygger på att värme tas från berggrunden. Marken kommer därför att gradvis kylas ner runt bergvärmeborrhålet. Om bergvärmeborrhål placeras för tätt kommer värme att stjälas mellan dem och värmepumparna kommer inte kunna ta ut den värmemängd som önskas. Avståndet mellan bergvärmeborrhål bör därför vara minst 20 meter.
Om du behöver borra närmare än 20 meter från ett befintligt bergvärmeborrhål måste du redovisa hur du tänker utforma installationen för att kompensera för ett kortare avstånd. Till exempel, borra med vinkel bort från det befintliga borrhålet och djupare borrhål. Du kan också gemensamt med entreprenören och grannarna ta fram en plan över hur ni tänker placera borrhålen i området.
Bygg- och miljöenheten kommer att kontakta de av dina grannar som vi bedömer är berörda. Exempel på när grannar kan vara berörda är om du placerar borrhålet närmare än 10 meter från fastighetsgräns. För att vi ska kunna behandla din ansökan snabbare rekommenderar vi att du om möjligt placerar borrhålet minst 10 meter från fastighetsgränser. Det kan dessutom underlätta för dina grannar att borra i framtiden.
Dricksvattenbrunnar och enskilda avloppsanläggningar
En dåligt placerad bergvärmebrunn innebär en risk att vattnet i närliggande vattenbrunnar påverkas. I samband med borrningen kan till exempel saltvatten, som ligger djupt ned i berget, tränga upp till sött grundvatten och nå brunnarna. Det kan också hända att dåligt renat vatten från enskilda avloppsanläggningar tränger ner till grundvattnet via bergvärmebrunnen och sedan letar sig fram till vattenbrunnarna. Det är därför viktigt att inte placera bergvärmebrunnen för nära dricksvattenbrunnar och enskilda avloppsanläggningar. Du bör placera din bergvärmebrunn minst 30 meter från borrade dricksvattenbrunnar och enskilda avloppsanläggningar och minst 20 meter från grävda dricksvattenbrunnar. Bergvärmebrunnar bör också placeras högre i terrängen än avloppsanläggningar. Rekommendationerna kommer från Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.
I din ansökan ska du redovisa samtliga dricksvattenbrunnar och enskilda avloppsanläggningar som finns inom 50 meter från den plats där du vill borra. Markera dem på kartan och ange dricksvattenbrunnarnas djup och typ samt avloppsanläggningarnas typ (trekammarbrunn, infiltration etcetera). Vi utgår från dessa uppgifter när vi bedömer om någon granne är berörd.
Dricksvattenbrunnar och enskilda avloppsanläggningar finns främst i områden utan kommunalt vatten och avlopp, men tänk på att i äldre områden där kommunalt vatten och avlopp har dragits fram efter hand kan vissa fastigheter fortfarande ta sitt dricksvatten från egna brunnar.
Ny placering medför ny prövning
Bygg- och miljöenheten prövar ansökan med den borrhålsplacering som du anger på bifogad karta. Det är inte tillåtet att borra på annan plats än den du har fått tillstånd för. Om du vill ändra borrhålets placering måste vi göra en ny prövning.
Viktigt att anmäla
Att installera en värmepumpanläggning utan anmälan är förbjudet och kan innebära att du får betala en miljösanktionsavgift. Bygg- och miljöenheten kan också förbjuda dig att använda en sådan anläggning.
Sök i god tid
Det tar normalt 4–6 veckor att få ett tillstånd från bygg- och miljöenheten. Tillståndet börjar gälla tre veckor efter att alla som berörs av beslutet har fått information om ansökan och ingen har överklagat. Det är därför viktigt att du ansöker om tillstånd i god tid före installationen.
Andra tillstånd
Bygg- och miljöenheten prövar din ansökan enligt miljöbalkens bestämmelser. Detta innebär att du i vissa fall också måste söka andra tillstånd som inte omfattas av miljöbalkens bestämmelser. Det kan gälla till exempel tillstånd från grannen att få köra över deras mark med maskiner eller att få borra på annans mark.
Avgift
För prövning av ansökan om tillstånd för värmepumpinstallation tar bygg- och miljöenheten ut en avgift enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Se www.vargarda.se för aktuell kostnad. Tänk på att skicka in en komplett ansökan så att handläggningstiden inte förlängs i onödan.
Certifierade borrare
I så fall bör du känna till att alla borrningar för energibrunnar i Vårgårda kommun bara får utföras av certifierade brunnsborrare.
Minskad risk för miljöstörning
Målet med krav på certifiering är att minska risken för miljöstörningar och därmed för sådana skadestånd som kan bli följden om borrningen orsakar skada på miljön eller fastigheter.
En certifierad brunnsborrare har dokumenterad kunskap och erfarenhet av brunnsborrning och dessutom har företaget där den certifierade brunnsborraren arbetar, en ansvars- och miljöförsäkring på minst 5 miljoner.
Certifieringskrav
Certifiering ska ske enligt de krav som Sveriges geologiska undersökning (SGU) tagit fram tillsammans med certifieringsföretaget SP Certifiering och branschorganisationerna.
Hitta certifierade brunnsborrare
Din brunnsborrare ska alltid kunna ange ett giltigt certifieringsnummer i ansökan.
Du kan söka efter certifierade brunnsborrare på RISE hemsida.
Oljecistern som ska tas ur bruk
Om du har en oljecistern som du ska sluta använda så är du skyldig att tömma och rengöra hela cisternen och dess ledningar och se till att den inte går att fylla på. Om cisternen ligger i marken bör du ta upp den eller fylla den med sand, för att förhindra plötsliga sättningar i marken om den tomma cisternen går sönder. Du ska också anmäla till bygg- och miljöenheten att du tar din cistern ur bruk. Detta gör du på en särskild blankett som du kan hämta på www.vargarda.se eller få hemskickad om du kontaktar oss per telefon eller e-post.