Vårgårda kommun har i dagsläget ett vräkningsförebyggande arbete där målsättningen med arbetet är att:
- Personer skall kunna behålla sina 1a handskontrakt.
- Inga barn skall vräkas.
- Minska antalet personer som återkommande riskerar sitt boende.
För att uppnå målsättningarna handlar arbetet om att det finns en organiserad kontakt med kommunala bostadsbolaget samt förhoppningsvis även privata hyresvärdar framöver, där det ges en möjlighet till en tidig och personlig kontakt med hyresgästen som riskerar avhysning.
Varför ett vräkningsförbyggande arbete?
Utöver de ovan nämna målen med vräkningsförebyggande arbete, finns stora fördelar med att arbeta vräkningsförebyggande för alla. Dels för att minska det personliga lidandet som hyresskulder och en avhysning innebär för den enskilde, dels att minska stora ekonomiska kostnader uteblivna hyresintäkter och en avhysningsprocess innebär för hyresvärdar samt i slutändan också färre personer som blir hemlösa.
Som ett led i det vräkningsförebyggande arbetet vill Vårgårda kommun underlätta för dig som hyresvärd att meddela socialtjänsten vid störning, utebliven hyra, om det sker en anmodan om att vidta rättelse eller vid uppsägning på grund av olovlig andrahandsuthyrning.
- Störning - "Underrättelse till Socialnämnd - om störningar i bostadslägenhet enligt 12 kap 25 § andra stycket jordabalken"
- Utebliven hyra - "Meddelande till Socialnämnd - jämlikt 12 kap 44 § jordabalken"
- Anmodan om rättelse
- Olovlig andrahandsuthyrning
Socialtjänstens handläggare tar alltid emot meddelandet.
Du får automatiskt en sammanställning att ladda ner.
Observera att du bör ladda ner och spara sammanställningen direkt i samband med att du skickar in ärendet. Det kommer endast finnas tillgängligt för dig i 14 dagar. Därefter gallras sammanställningen.
Orosanmälan
Om du misstänker att det finns barn i lägenheten som far illa, eller du har en oro kring att det förekommer våld, missbruk eller annan oro behöver du göra en orosanmälan till socialtjänsten.
Om du är osäker kan du ringa socialtjänsten och rådgöra. Du når oss på 0322-600 703. Våra telefontider är måndag, tisdag och torsdag 13-14.30, onsdag och fredag 10-11.30. Du kan även nå oss genom att ringa kommunhusets växel och be om att få tala med en socialsekreterare. Då ringer du 0322-600 600.